ћирилица

Jedan program, dva grada

Piše: Milena Mihajlović (Pedagoški fakultet Univerziteta u Ljubljani)


Nakon što sam završila osnovne studije na Filološkom fakultetu u Beogradu, poželela sam da nastavim studije u interdisciplinarnom okruženju, a kada sam pronašla internet stranicu o programu Kognitivne nauke, shvatila sam da je to ono što me interesuje. Program mi je delovao i zahtevno, i zanimljivo. Videla sam da postoji mogućnost da isti program upišem u pet različitih gradova (Beč, Bratislava, Ljubljana, Zagreb i Budimpešta). Izabrala sam Ljubljanu, poslala sam i-mejl Fakultetu i uskoro dobila odgovor. Bilo je potrebno poslati CV, motivaciono pismo, diplomu, spisak ocena i predmeta, i konačno, obaviti razgovor sa njima u septembru. Nakon toga odlučuju o tome koji kandidati su primljeni.
Program je zanimljiv jer obuhvata predmete koji na prvi pogled deluju nespojivo: Programiranje, Veštačka inteligencija, Uvod u neurologiju, Kognitivna psihologija, Uvod u lingvistiku, Statistika, Uvod u filozofiju, i još neke. Ipak, svidelo mi se to na koji način su sve povezali, kao i to što su profesori bili maksimalno otvoreni i  motivisani za sve naše predloge. Osim toga, imali smo i priliku da kroz praksu naučimo o onome što smo učili tokom nastave. Naime, svako od nas je mogao da izabere kojem će se konkretnom projektu u toku priključiti, gde je svako mogao da oseti i kako funkcioniše timski rad. Izabrala sam praksu u Kliničkom centru, i priključila se projektu o meditaciji, gde sam, zajedno sa dva profesora i tri studenta, učila o tome kako se izvode EEG snimanja, šta je neophodno obaviti pre i posle snimanja, ali i o tome kako pravilno dizajnirati eksperiment i doći do željenih rezultata. Zajedno smo čitali aktuelne članke o istraživanjima u oblasti meditacije, diskutovali u toku snimanja, izlagali o tome na času, a kasnije smo celokupan rad predstavili na posteru sa kojim smo nastupali na konferenciji koja je u organizaciji ovog master programa.
Trenutno sam na drugoj godini ovog master programa. Razmena studenata u trećem semestru je obavezna, a za to se dobija i stipendija (Erasmus ili Ceepus, ukoliko je neko već primao Erasmus ranije), te sam tako došla u Beč (opet, može se izabrati bilo koji od preostala četiri grada), gde sam i produžila boravak i stipendiju, što je isto tako mogućnost izbora. Zanimljivo je da se mogu izabrati predmeti sa bilo kog fakulteta. Trenutno radim na projektu vezanom za računarsku i kognitivnu lingvistiku. Tačnije, cilj mi je da ispitam i istražim najprikladniji računarski model inflektivne morfologije imenica u hrvatskom jeziku kroz prizmu kognitivnih nauka.
Ovaj program preporučujem svima onima koje privlače kognitivne nauke, interdisciplinarno okruženje i timski rad, jer su to jedne od najvećih vrednosti koje on pruža. Zanimljivo je i to da ga upisuju i ljudi koji su završili ekonomiju, arhitekturu, dizajn i drugo, kako bi proširili svoja znanja i povezali ih sa aktuelnim interdisciplinarnim pravcima i temama u svojim strukama (npr. kako dizajnirati učionice u kome će se učenici osećati prijatno i u kome će moći maksimalno da iskoriste svoje potencijale).

Powered by Bullraider.com