ћирилица

Dr Ana Petrović Dakić: Verbalne asocijacije i apstraktne imenice kod učenika osnovne škole

Za verbalne asocijacije se smatra da odslikavaju zajedničko iskustvo pripadnika jedne društveno-jezičke zajednice, dajući nam njenu jezičku sliku sveta. Skoro oslobođene pragmatičkih stega, one nam pružaju uvid u mentalni leksikon, naše znanje o rečima i pojmovima. Iako većim delom nezavisne od konteksta, one su ipak osetlјive na spolјašnje uticaje, te se vremenom menjaju. Nјihova dinamična struktura odslikava gde se neki govornik ili, posmatrano grupno, čitava jedna zajednica nalazi u svom razvoju.
Asocijacije su korišćene za proučavanje (psiho)lingvističkog razvoj dece, ali ta su istraživanja bila uglavnom usmerena na decu predškolskog uzrasta iz anglofonih i rusofonih sredina. Takođe, bila su usmerena na konkretne reči, dok se u kognitivnim naukama sve veći akcenat stavlјa na apstraktne reči i pojmove, s obzirom na njihovu važnost za kognitivno, emocionalno i društveno sazrevanje.
Na ovom predavanju biće predstavlјene asocijativne norme za 20 apstraktnih imenica (budućnost, dobrota, duša, život, lepota, lјubav, lјubomora, lјutnja, mir, mržnja, nada, nepravda, pomoć, radost, samoća, sreća, stid, strah, tuga, uspeh) kod učenika osnovne škole sa srpskog govornog područja, tj. asocijacije na reči i kod ispitanika koji su retko bili u centru ispitivanja. Isto tako, biće predstavlјena i nova istraživanja mentalnog leksikona i apstraktnog pojmovnog sistema zasnovana na normama ovog tipa.
Sakuplјene norme su dostupne putem sajta: https://sites.google.com/view/anapd/pocetna/asocijacije.

Dr Ana Petrović Dakić je asistent na Katedri za srpski jezik, književnost i metodiku srpskog jezika i književnosti Učitelјskog fakulteta u Beogradu.

Prezentaciju sa predavanja možete videti ovde. (N.B. Napominjemo da je prezentacija, kao i sav materijal na sajtu, zaštićena Creative Commons licencom (Autorstvo-Nekomercijalno-Bez prerada 3.0 Srbija), pod kojom se podrazumeva da je dozvoljeno umnožavanje, distribucija i javno saopštavanje dela, bez prerada, ali samo u nekomercijalne svrhe i pod uslovom da se navede ime autora.)

Powered by Bullraider.com