latinica

Један програм, два града

Пише: Милена Михајловић (Педагошки факултет Универзитета у Љубљани)


Након што сам завршила основне студије на Филолошком факултету у Београду, пожелела сам да наставим студије у интердисциплинарном окружењу, а када сам пронашла интернет страницу о програму Когнитивне науке, схватила сам да је то оно што ме интересује. Програм ми је деловао и захтевно, и занимљиво. Видела сам да постоји могућност да исти програм упишем у пет различитих градова (Беч, Братислава, Љубљана, Загреб и Будимпешта). Изабрала сам Љубљану, послала сам и-мејл Факултету и ускоро добила одговор. Било је потребно послати CV, мотивационо писмо, диплому, списак оцена и предмета, и коначно, обавити разговор са њима у септембру. Након тога одлучују о томе који кандидати су примљени.
Програм је занимљив јер обухвата предмете који на први поглед делују неспојиво: Програмирање, Вештачка интелигенција, Увод у неурологију, Когнитивна психологија, Увод у лингвистику, Статистика, Увод у филозофију, и још неке. Ипак, свидело ми се то на који начин су све повезали, као и то што су професори били максимално отворени и мотивисани за све наше предлоге. Осим тога, имали смо и прилику да кроз праксу научимо о ономе што смо учили током наставе. Наиме, свако од нас је могао да изабере којем ће се конкретном пројекту у току прикључити, где је свако могао да осети и како функционише тимски рад. Изабрала сам праксу у Клиничком центру, и прикључила се пројекту о медитацији, где сам, заједно са два професора и три студента, учила о томе како се изводе ЕЕГ снимања, шта је неопходно обавити пре и после снимања, али и о томе како правилно дизајнирати експеримент и доћи до жељених резултата. Заједно смо читали актуелне чланке о истраживањима у области медитације, дискутовали у току снимања, излагали о томе на часу, а касније смо целокупан рад представили на постеру са којим смо наступали на конференцији која је у организацији овог мастер програма.
Тренутно сам на другој години овог мастер програма. Размена студената у трећем семестру је обавезна, а за то се добија и стипендија (Erasmus или Ceepus, уколико је неко већ примао Erasmus раније), те сам тако дошла у Беч (опет, може се изабрати било који од преостала четири града), где сам и продужила боравак и стипендију, што је исто тако могућност избора. Занимљиво је да се могу изабрати предмети са било ког факултета. Тренутно радим на пројекту везаном за рачунарску и когнитивну лингвистику. Тачније, циљ ми је да испитам и истражим најприкладнији рачунарски модел инфлективне морфологије именица у хрватском језику кроз призму когнитивних наука.
Овај програм препоручујем свима онима које привлаче когнитивне науке, интердисциплинарно окружење и тимски рад, јер су то једне од највећих вредности које он пружа. Занимљиво је и то да га уписују и људи који су завршили економију, архитектуру, дизајн и друго, како би проширили своја знања и повезали их са актуелним интердисциплинарним правцима и темама у својим струкама (нпр. како дизајнирати учионице у коме ће се ученици осећати пријатно и у коме ће моћи максимално да искористе своје потенцијале).

Powered by Bullraider.com