latinica

Др Андреј Бјелаковић: Акустичка испитивања вокала британског енглеског и београдског српског (уз осврт на објављивање у научним часописима)

Предавање ће се бавити резултатима акустичких истраживања вокала, и то вокала стандардног британског енглеског (на примеру спикера Би-Би-Сија), односно вокала српског језика код млађих Београђана. Осим тога ћемо се позабавити процесом објављивања рада у научном часопису.
У литератури се срећу актуелни описи вокала стандардног британског изговора енглеског језика, међутим то су обично импресионистички описи, који се не темеље на емпиријским испитивањима. Таквих испитивања има, али су ретка, и обично су мањкава (не испитује се квалитет дифтонга, користи се мали број испитаника, испитаници су само једног пола итд.). У предавању ћемо представити резултате испитивања говора 7 спикера и 7 спикерки Би-Би-Сија, односно графички представити 11 монофтонга и 4 дифтонга у наглашеним слоговима (уз пар звучних илустрација разлике у односу на стање од пре једног века). Сличан поступак је примењен и на вокале српског језика, где су акустичка испитивања вокала такође спорадична. Приказују се резултати говора 26 млађих говорника и говорница из Београда (нажалост, и даље изостаје темељан, варијационистички поглед на београдски говор, који би испитао више говорних стилова, више генерација говорника и укључио и реализацију акцената).
На крају, посветићемо део времена нашем искуству у објављивања резултата истраживања у научним часописима, пошто нам делује да је то тема о којој се слабо експлицитно говори, те су млађи истраживачи махом препуштени сами себи.

Др Андреј Бјелаковић је доцент на Катедри за англистику Филолошког факултета у Београду. 

Презентацију са предавања можете видети овде. (N.B. Напомињемо да је презентација, као и сав материјал на сајту, заштићена Creative Commons лиценцом (Ауторство-Некомерцијално-Без прерада 3.0 Србија), под којом се подразумева да је дозвољено умножавање, дистрибуција и јавно саопштавање дела, без прерада, али само у некомерцијалне сврхе и под условом да се наведе име аутора.)

Powered by Bullraider.com